Vrouwen in de popmuziek

Als ik naar mijn eerste keuzes voor deze website kijk, valt ook mij op dat er veel aandacht voor vrouwen is. Zo is er de vrouwenlijst. Reden is dat ik me afvraag waarom vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn. In de popmuziek in het algemeen, maar ook in deze lijsten. De top 2000 van de NPO heeft toch wel een erg mannelijk karakter. En trouwens ook behoorlijk wit. Dat het nog erger kan bewijst Arrow. Als je hun lijst afspeelt kom je op de 95e plaats nog een vrouw tegen en verder tot nummer 1 alleen nog maar mannen. Geen Alanis Morissette, Anouk of Melissa Etheridge te bekennen. Vandaar dat ik de neiging heb om maar voor wat tegenwicht te zorgen. Met de vrouwenlijst dus, maar ook in de docu's en bijzondere clips (bij de achtergronden)

(2 - 3 - '21)

Het mysterie Madonna

Je zou een lijst kunnen maken met de grootste artiesten door de jaren heen. Te beginnen bijvoorbeeld bij Elvis Presley en vervolgens natuurlijk the Beatles en the Rolling Stones. In de jaren 70 krijg je dan Queen, ABBA en de Dire Straits gevolgd door U2, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Robbie Williams en Coldplay. Adele zou de volgende in dit lijstje kunnen zijn.

Gevoelsmatig zou je (ik in ieder geval) Madonna ook in deze reeks plaatsen, maar als je naar de Eeuwige Lijst kijkt valt dat erg tegen. Ze is slechts twee keer genoteerd en dan ook nog relatief laag. Op 339 met "Frozen" en 10 plaatsen lager vinden we "Lika a prayer" (na 2020). Zelfs als je Madonna niet in het rijtje hierboven schaart, blijven het erg summiere noteringen voor een artieste van haar allooi. Ik verbaas me daarover, maar kan er niet echt een verklaring voor vinden. Wellicht heeft iemand anders die verklaring wel. Laat het me weten via de contactpagina.

(18 - 2 - '21)