1001 songs en albums die je gehoord moet hebben
Twee boeken waarin een hele rij aan critici aangeven welke nummers en albums zij vinden dat je gehoord moet hebben. En daar zit al meteen een eerste puntje: boeken als dit kunnen natuurlijk niet anders als subjectief zijn, maar Iggy Pop is op de een of andere manier wel heel populair, terwijl de Moody Blues bijvoorbeeld ontbreken. Misschien te weinig vernieuwend? De Moody Blues hebben toch wel een flinke bijdrage geleverd aan de symphonische pop en rock. Iets waar de heren en dames critici blijkbaar niet zo van houden. Het wreekt zich kortom dat er geen duidelijke criteria zijn. De enige die er wel is vind ik dan weer vreemd: bij de songs mogen geen instrumentale nummers zitten. Dus bijvoorbeeld geen Samba pa ti van Santana.
Het leidt er ook toe dat wordt belooft dat je ook inzicht krijgt in de jazz, maar blijkbaar is de jazz na 1970 zo ongeveer opgehouden te bestaan. Voor 1970 zijn wel de nodige nummers opgenomen, maar jazz is toch vooral instrumentale muziek en als je die bij voorbaat uitsluit kun je geen echt overzicht geven. Ongeveer hetzelfde geldt voor de wereldmuziek. Van een aantal genres zijn een paar songs opgenomen.
Toch zijn de boeken zeker de moeite waard. Ze leveren leuke feiten over de nummers die er wel in staan en je komt flink wat minder bekende nummers tegen. Daar zitten echt juweeltjes tussen. En aangezien de boeken niet duur zijn is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed te noemen.
(22 - 8 - '21)
Vrouwen in de popmuziek
Als ik naar mijn eerste keuzes voor deze website kijk, valt ook mij op dat er veel aandacht voor vrouwen is. Zo is er de vrouwenlijst. Reden is dat ik me afvraag waarom vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn. In de popmuziek in het algemeen, maar ook in deze lijsten. De top 2000 van de NPO heeft toch wel een erg mannelijk karakter. En trouwens ook behoorlijk wit. Dat het nog erger kan bewijst Arrow. Als je hun lijst afspeelt kom je op de 95e plaats nog een vrouw tegen en verder tot nummer 1 alleen nog maar mannen. Geen Alanis Morissette, Anouk of Melissa Etheridge te bekennen. Vandaar dat ik de neiging heb om maar voor wat tegenwicht te zorgen. Met de vrouwenlijst dus, maar ook in de docu's en bijzondere clips (bij de achtergronden)
(2 - 3 - '21)
Het mysterie Madonna
Je zou een lijst kunnen maken met de grootste artiesten door de jaren heen. Te beginnen bijvoorbeeld bij Elvis Presley en vervolgens natuurlijk the Beatles en the Rolling Stones. In de jaren 70 krijg je dan Queen, ABBA en de Dire Straits gevolgd door U2, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Robbie Williams en Coldplay. Adele zou de volgende in dit lijstje kunnen zijn.
Gevoelsmatig zou je (ik in ieder geval) Madonna ook in deze reeks plaatsen, maar als je naar de Eeuwige Lijst kijkt valt dat erg tegen. Ze is slechts twee keer genoteerd en dan ook nog relatief laag. Op 339 met "Frozen" en 10 plaatsen lager vinden we "Lika a prayer" (na 2020). Zelfs als je Madonna niet in het rijtje hierboven schaart, blijven het erg summiere noteringen voor een artieste van haar allooi. Ik verbaas me daarover, maar kan er niet echt een verklaring voor vinden. Wellicht heeft iemand anders die verklaring wel. Laat het me weten via de contactpagina.
(18 - 2 - '21)